Fiskesuppe med safran og grønn te
Grønn te, med sin lette og friske smak, komplementerer de subtile og delikate smakene i en fiskesuppe med safran. Teen balanserer suppens rike krydder og umami fra sjømat, samtidig som den tilfører en renhet som fremhever safranens varme aroma.
Suppen er smakelig akkompagnert med grønn te fra Malawi
Ingredienser (til 4 porsjoner):
Til suppen:
400 g hvit fiskefilet (f.eks. torsk, sei eller steinbit), skåret i biter
200 g reker eller annen sjømat (valgfritt)
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 purre, skåret i tynne skiver
2 gulrøtter, skåret i små terninger
2 poteter, skåret i små terninger
1 fennikel, skåret i tynne skiver
2 ss olivenolje
1 dl hvitvin (valgfritt)
1 liter fiskekraft eller grønnsaksbuljong
2 dl fløte eller crème fraîche
1 ts safrantråder (eller 1/4 ts safranpulver)
Salt og pepper etter smak
Frisk dill eller persille til pynt
Til servering:
Sitronbåter
Brød til å dyppe i suppen
Fremgangsmåte:
1. Forbered safranen:
Legg safrantrådene i en liten skål med 1-2 ss varmt vann og la det trekke mens du forbereder resten av ingrediensene. Dette hjelper med å få frem smaken og fargen fra safranen.
2. Surr grønnsakene:
Varm opp olivenolje i en stor gryte på middels varme. Tilsett finhakket løk, hvitløk, purre, gulrøtter, poteter og fennikel.
Surr grønnsakene i ca. 5-7 minutter til de er myke og litt gjennomsiktige, men ikke brune.
3. Tilsett væske:
Hell i hvitvinen (hvis du bruker) og la den koke i ca. 2 minutter for å fordampe alkoholen.
Tilsett fiskekraften eller grønnsaksbuljongen, safranvannet, og la det småkoke i ca. 10-15 minutter, eller til potetene er nesten gjennomkokte.
4. Tilsett fløte og fisk:
Rør inn fløten eller crème fraîche, og la det småkoke i ytterligere 5 minutter.
Tilsett fiskebitene og la dem trekke i suppen i ca. 5-7 minutter til de er gjennomkokte og møre. Pass på at suppen ikke koker kraftig, da fisken kan bli tørr.
5. Tilsett sjømat (valgfritt):
Hvis du bruker reker eller annen sjømat, tilsett dem helt på slutten, og la dem varmes opp i 1-2 minutter. Reker som er ferdigkokte trenger bare å varmes forsiktig opp.
6. Smak til og server:
Smak til suppen med salt og pepper.
Server suppen med sitronbåter ved siden av for å presse over ved servering, og gjerne godt brød til å dyppe i suppen.
Pynt med frisk dill eller persille.
Tips:
Fiskekraft: Hjemmelaget fiskekraft gir en ekstra dybde i smaken, men buljongterninger fungerer også fint.
Safran: Safran er en luksuriøs ingrediens som gir suppen en karakteristisk smak og farge. Du kan justere mengden etter hvor fremtredende du ønsker smaken.
Vin: Hvis du ikke ønsker å bruke vin, kan du erstatte den med mer buljong.